perjantai 13. syyskuuta 2013

Mallia Australiasta - onko siirtolainen keskimääräistä älykkäämpi?

Mallia Australian älykkäistä järjestelmistä

Äänestyprosentti laskee, eurovaalit eivät kiinnosta edes puolta väestöstä.
Miksi ei meillä - miksei koko Euroopassa – otettaisi käyttöön sama kuin Australiassa: jos et äänestä, joudut maksamaan parinsadan sakon. Ei yhtään hullumpaa, vaikka onkin kysymys rangaistuksesta, mikä yleensä ei johda pysyviin tuloksiin ihmisten käyttäytymisessä. Tämmöinen pieni rahallinen muistutus kansalaisvelvollisuudesta on paikallaan.

Muutenkin australialaiset tuntuvat olevan valiojoukkoa monessa asiassa.

Meillä suunnitellaan alkoholiveron korottamista ja Viro-Suomi viinarallin kieltämistä. Eikö se, että ihmiset hakevat juomansa naapurimaasta, kerro sitä, että meillä jokin mättää? Luulenpa, että jos laskemme alkoholin verotusta, se ei johda juoppouteen, vaan olut ostetaan kotoa, ja käyttö on jopa kohtuullisempaa kuin viinarallattelun seuraukset ovat. Pärjäähän Virokin pienemmällä viinan hinnalla, miksi emme me.

Australiassa on myös nerokas liikennerangaistuskäytäntö. Kaikki rikkeet on pisteytetty, ja ylinopeusrikkeet ovat ankarimmasta päästä. Kahdentoista pisteen (voi olla vanha tieto, mutta suhde oikea) kiintiöstä voit menettää neljä tai kuusi, ja kaikki kaksitoista pistettä menetettyäsi joutuu korttisi hyllylle. Meillä nuoret työttömät, vanhoilla autoilla ajelevat poikaset hurjastelevat surutta, koska rikkomus on vain rahalla korvattavissa ja tulottomalle pieni, lähinnä rikesakko. Mitä varakkaampi olet ja mitä paremmalla autolla ylittelet ajonopeuksia, sitä enemmän maksat. Minä ajan aina 10%:n ylinopeutta, koska se nyt vähintään on maan tapa, mutta silti ohitseni pyyhältävät bemarit ja nuorten miesten japanilaiset romut. Australiassa liikennekamerat on piilotettu, meillähän jokainen tietää, missä kamera on, ja nopeuden voi säätää sen mukaan. Missään maassa ei ajeta niin pahasti ylinopeuksia kuin meillä. Saksan moottoriteiden vapaat nopeudet ovat asia erikseen. Australialainen ei aja liian lujaa, vaikka etäisyydet ovat ihan toista luokkaa kuin meillä. Siellä on ilo ajella.

Olen miettinyt, onko kansa, joka on muodostunut siirtolaisista ja valikoidusta väestä, paljon muita älykkäämpi. Siihen johtopäätökseen tulee väkisin juuri Australiassa. Eläkeläisten asema, verotus ja terveydenhoito toimivat myös järkevämmin kuin meillä. Toivoisin, että meidän päättäjämme kävisivät kunnon opintoretkellä joskus, tutustuisivat kattavasti sikäläisiin systeemeihin. Olen itse ollut maassa lähes kaksikymmentä kertaa lyhyemmin ja pidempiä aikoja, ja tunnen järjestelmää. Jo semmoinen pikku seikka kuin New Yorkin kaksoistornien terrori-isku antoi kuvan jälkiseurauksista siellä ja muualla. Matkustimme Amerikan läpi lokakuussa nine-elevenin jälkeen ja Eurooppa ja USA molemmat, etenkin tietysti USA olivat täydessä kaaoksessa, lennot sekaisin, kentät sekaisin, aikataulut ja tavarat täydessä sotkussa. Sotkujen vuoksi menettämiemme lentojen uudelleen onnistuttua jatkoimme suoraan Australiaan, ja odotimme samaa sekamelskaa. Mutta kuinka ollakaan, kaikki kentillä selkeässä - uudessa - järjestyksessä, matkatavaroiden siirtely ja ihmisten tarkastus tarkkaa, mutta hyvin suunniteltua. Maahantulo kesti normaalin ajan.

On ilmeistä, että ihminen, joka lähtee turvallisesta ja tutusta ja on valmis tuntemattomaan ja uusiin ratkaisuihin, on älyllisesti luova. Siirtolaiseksi ei arkajalka ja rutiineihin piintynyt ryhdy. Myöhemmin Australia on myös valikoinut maahantulijoita, jolloin vain ammattiensa valiot ovat voineet asettua pysyvästi maahan. Kaikki edellinen näkyy yhteiskunnan toimivuudessa.
Voisimmekohan ottaa oppia, kun emme itse osaa järjestää? Vai olemmeko kyvyttömiä edes siihen?


Hengellisyys, luonto ja suku

  Hyvä ystäväni, ajattelultaan sielunveljeni, keskimäärin kolme kirjaa viikossa  ahmiva Oiva sai minut taas luopumaan ennakkoasenteestani ja...