torstai 20. heinäkuuta 2023

Laajenna musiikkikokemuksiasi.

 Maailmassa ainoa lohdutus on musiikki. 

Hienoja ohjelmia on TV:ssä, maailmaa voi laajentaa sitä kautta huomattavasti. Ei kannattaisi katsoa pelkkää Netflixiä tai C-morea! Musiikki on lohduttajani, ja tänä kesänä 2023 maailman julmuuksien jatkumista todistavana vuonna olen saanutkin tämän taiteenlajin välityksellä paljon ajatuksia ja tunteita. Zürichin tosi pahasti pilattu Turandot (kristilliset symbolit mehiläispesäksi muutetussa kiinalaisessa sadussa!) upea Savonlinnan Romeo ja Julia (modernisoitu huimasti hienommin 1800-luvun New Yorkiin), kokkolalainen, kansainvälisesti ansioitunut Guardia Nueva, tv:ssä taltioitu El Cachiavache Womex 2019 - mikä viiden miehen porukka! - jne. Kaksi viimeistä hyvin erilaista tangoa esittävää yhtyettä, kumpikin pohjaa pitkälti Piazzollaan, tangon legendaan. Musiikki on ihmeellinen maailma, ihmisen parasta puolta.
Ei tämän kesän ohjelmistossani, mutta monet kerrat televisiossa mahdollistunut nuoren kuolleen, maailman parhaaksi baritoniksikin mainitun Dmitri Hvorosdovsky  konsertin taltioinnit, etenkin tämä Moskovassa taltioitu on liikuttava. 

LINKIT:  
El Cachiavache Womex 2019   Dmitri Hvorosdovsky  Turandot  Romeo ja Julia  Guardia Nueva    Piazzollan Libertango 

Charles De Gaulle  Ditlev Tamm


Patriarkaalinen julma hieno maailmamme

 Olen koko elämäni telkunnut, miettinyt ihan lapsuudesta asti, siitä asti kun maailmani laajeni korttelin ulkopuolelle, miksi maailmaa hallitsevat julmuuksiin kykenevät herrat, ja hyviä on vain vähän. Samaan aikaan olen surrut eläinten kohtaloita, ihmetellyt myös sitä empatian puutetta, mikä ilmenee eläinten julmana kohteluna. Että kuinka ihminen pystyy sillä tavalla kiusaamaan. Niin kansoja kuin luontoa ja sen vähäisimpiä, mutta tasa-arvoisesti tärkeitä olentoja. 

Tämähän toistuu aina vain. Tämä patriarkaalisen maailman meno, julmat, empatiakyvyttömät diktaattorit saavat kansan suosion, pääsevät valtaan ja pitävät maailman rautanyrkissään.

TV:ssä menee uusintana tarina kenraali ja presidentti Charles De Gaullesta, erinomainen sarja melko erinomaisesta miehestä. ( Ajatella, niin varovaiseksi on tullut, etten uskalla sanoa suoraan, että oli erinomainen mies , pitää sanoa vain että oli MELKO erinomainen..!) Suuri sotilas, mutta ennen kaikkea suuri - no, ihan fyysisestikin - ihminen. Jolla oli myös tunteet ja kyky empatiaan. 

TV:ssä pohdittiin myös tanskalaisen ristiinpukeutujan, oikeustieteen professori Ditlev Tammen johdattamana ajan ja suvaitsevuuden muuttumista tai muuttumattomuutta. Hurmaava ohjelma erittäin hurmaavasta, miehekkäästä ja korkeasti sivistyneestä ja valistuneesta miehestä sekin. Tämäkin ohjelma kertoo tästä ihmisenä olemisen problematiikasta. Myös patriarkaalisuudesta, mitä hän pohti puolalaiseen samoja asioita esittävään uuteen oopperaan mukaansa kutsuman tanssijattaren kanssa. 

Hienoja ohjelmia on TV:ssä, maailmaa voi laajentaa sitä kautta huomattavasti. Ei kannattaisi katsoa pelkkää Netflixiä tai C-morea! Musiikki on lohduttajani, ja tänä kesänä olen saanutkin sen välityksellä paljon ajatuksia ja tunteita. Zürichin pilattu Turandot (kristilliset symbolit mehiläispesäksi muutetussa kiinalaisessa sadussa!) upea Savonlinnan Romeo ja Julia (modernisoitu huimasti hienommin 1800-luvun New Yorkiin), kokkolalainen, kansainvälisesti ansioitunut Guardia Nueva, tv:ssä taltioitu El Cachiavache Womex 2019 - mikä viiden miehen porukka! - jne. Kaksi viimeistä hyvin erilaista tangoa esittävää yhtyettä, kumpikin pohjaa pitkälti Piazzollaan, tangon legendaan. Musiikki on ihmeellinen maailma, ihmisen parasta puolta.

LINKIT:  
El Cachiavache Womex 2019   Turandot  Romeo ja Julia  Guardia Nueva    Piazzollan Libertango 

Charles De Gaulle  Ditlev Tamm


SUVAITSEVAISUUS

Minut  on kasvatettu liberaalisti, täysin suvaitsevaksi, erilaisuutta arvostavaksi. Äidin, yksinhuoltajan periaatteena oli se, että jokaisel...