perjantai 27. lokakuuta 2023

Miksei kiinalaisia vainota kuten juutalaisia?

 Juutalaiset ovat tehneet monenlaisia maailmaa muuttavia keksintöjä, Marie Curie, Albert Einstein, psykologi Sigmund Freud, sosiologi Émile Durkheim, filosofi Ludwig Wittgenstein, kielitieteilijä Noam Chomsky, matemaatikko Norbert Wiener ja taloustieteilijä Milton Friedman, viulisti Isaac Stern jne. Ruotsalaisen Judiska krönika -lehden päätoimittaja Jackie Jakubowski siteeraa ja tässä minäkin siteeraan kirjailija David Brooksin kolumnia Dagens Nyheterissä:

”Juutalaiset muodostavat 0,2 prosenttia maapallon väestöstä, mutta 54 prosenttia shakin maailmanmestareista, 27 prosenttia fysiikan Nobel-palkinnon saajista ja 34 prosenttia lääketieteen Nobelin saajista.”

Vielä ennen sotia Saksa oli juuri juutalaisten ansiosta johtava maa tieteissä ja taiteissa mutta sitten Saksasta karkotetut juutalaiset tekivät USA:sta johtavan maan kaikilla aloilla.

Luetteloa voisi jatkaa pitkälle.

Kiinalaiset keksivät ruudin, heiltä syntyy liuta maailman menoon vaikuttaneita keksintöjä ja innovaatioita sekä tuotantoa, jonka oma ja älykkäästi varastettukin määrä on hurjaa heidän ahkeruutensa vuoksi. Kiinan sivilisaation perusta, monituhatvuotinen koulutuksen ja teknisen osaamisen perinne, oli mahdollistanut lukemattoman monia teknisiä ja kulttuurisia edistysaskeleita. ”Klassisten keksintöjen” – paperin, ruudin, kompassin ja kirjapainotekniikan, mainittakoon myös käytännön keksintöjä kuten kottikärryt, valurauta ja tulitikut. Kiistatonta huimaa lahjakkuutta ja osaamista.

Molemmissa roduissa  -  jos niin voi sanoa, inhoan rodullista ihmisluokittelua, vaikka sitä ei voikaan kiistää –on myös samoja inhimillisiä kielteisiäkin piirteitä. Kuten kaikissa ihmisissä, mitä ei voi myöskään kiistää. Raadollinen rotu koko ihmiskunta. (Se nyt varmasti on rotu eläimiin rinnastettuna jaotteluna.)

Juutalaisia sanotaan kieroiksi ja oveliksi. He ovat olleet esimerkiksi Suomessa kauppiaita, ja kiskoivat ylihintaa, mutta vain heiltä sai hienoja villakankaita. He ovat olleet koronkiskureita – ehkä älykkäämpinä ovat huomanneet mahdollisuutensa , niinhän jokainen toista fiksumpi pyrkii tekemään!  

Siinä totuus piileekin: inhimillinen ominaisuus eli kateus. Itseään lahjakkaampaa vainotaan, hänellä menee paremmin. Hän on pelottava, hän on heikomman mielestä arvaamaton. Diktaattoreille tyypillisin ominaisuus on pelko.

Mutta se ydinkysymys: miksi juutalaisia vainotaan, miksei kiinalaisia? Hehän ovat jo valloittaneet lähes koko maailman!

Joskus puhuttiin keltaisesta vaarasta, oliko se myös juuri tuota kateuteen perustuvaa pelkoa? Nyt keltainen vaara on historiaa, mutta kyse on aivan samasta kuin juutalaisia kohtaan tunnettu pelko ja viha.

Miksi emme arvostaisi niitä, jotka ovat edistäneet omaakin elämäämme, kehittäneet hienoja asioita taiteessa, tekniikassa, kaupankäynnissä, taloudessa, kaikkialla?

SUVAITSEVAISUUS

Minut  on kasvatettu liberaalisti, täysin suvaitsevaksi, erilaisuutta arvostavaksi. Äidin, yksinhuoltajan periaatteena oli se, että jokaisel...