keskiviikko 15. marraskuuta 2023

Dubain 57000 miljonääriä ja sosiaalinen vastuu

 Minua oksettaa, kun katson kahta TV:n ohjelmaa: toinen on Dubain luksuselämästä, toinen yksittäisten tuhlareitten ylellisestä elämästä kertova sarjakuvailu.  Kateudesta ei ole kysymys, kyse on ainakin omalla kohdallani ahdistavasta hädästä.

Tässä vain muutamia esimerkkejä:

”15-vuotias miljonääri päällysti Ferrarinsa Louis Vuittonin logoilla”

” Miljonäärimiehen rouvan Sonia Pronkin vaatehuoneen sisältöjen arvo on 4,6 miljoonaa euroa.”

”… Auto maksaa 800000 dollaria (noin 755000 euroa) mutta rekisterikilpi 9 miljoonaa (noin 8,5 miljoonaa euroa…)”

”… perhe lähtee yksityiskoneella kohti Jerseytä. Ylellisessä lentokentän loungessa Scottia viihdyttää muun muassa hänen lempikappaleitaan soittava konserttipianisti sekä kahvi, jonka pinnan vaahtoon on loihdittu

hänen kasvonsa.,,”

” Money Kicks. Hänen kodistaan löytyy oma 500 eksoottisen eläimen eläintarhansa.”

”Atlantis-hotellissa yksi yö maksaa 23000 dollaria tai useita satoja tuhansia euroja…Kylpyhuoneessa on ihotuotteita ja saippuaa, jossa on aitoja kultahippuja. Hovimestari on käytössä koko vierailun ajan täyttämässä mitä oudoimpia pyyntöjä.”

”…naisella on 2än 00 paria kenkiä ja saman verran merkkilaukkuja, Vuitton, Chanel jne…”

Brittinainen asuu Dubaissa, koska siellä ei tarvitse maksaa veroja. Hän voi sijoittaa kaiken itseensä. Hänen huulensa töröttävät paksuina, hänen rintansa kuten koko keho on operoitu moneen kertaan. Maallinen asumus on remontoitu nuoruuden alttarille.

--

Afrikassa heimot sotivat keskenään, äiti lähtee kahden pienen lapsensa kanssa pakoon, isä on tapettu juuri. Kaksivuotias lapsi ei jaksa kävellä kuivalla aavikolla paahtavassa auringonpaisteessa, joten äidin on jätettävä se yksin kuolemaan. Hänellä on vauva rintapussissa, matkaa kertyy sata kilometriä. Lopussa äiti on lähes nääntynyt paahteesta ja nälästä.

Tässä vain yksi esimerkki vastakkaisesta elämänlaadusta.

--

Mitä, jos jokainen Dubain 57000:sta miljonääristä ja miljardööristä laittaisi kerran vuodessa yhden miljoonistaan maailman hädän lievittämiseksi ja johonkin tutkimustyöhön? Entä, jos kaikki maailman miljardöörit tukisivat pienellä roposellaan, yhdellä tai kahdella miljoonalla dollarilla sosiaalista ja terveydellistä tutkimustyötä?

On miljardöörejä, joiden sosiaalinen omatunto on kehittynyt ja he auttavat, sijoittavat ja perustavat tuki- ja tutkimusjärjestöjä. Yksi heistä on Bill Gates. Toinen, filmitähti Marlon Brando osti vuonna 1967Tetiaroan saaren filmattuaan siellä. Hänen ihastuksensa lisäksi hänen motiivinaan oli säilyttää pilaantumaton luonto ja varjella sikäläistä eläimistöä. Tosin kävi kuten tavallista, Brandon ihanne pilaantui ja nykyisin saari on valjastettu, sille nimenomaiselle luksusturismille. Myös korkean verotuksen maassa Suomessa on varakkaita, jotka sijoittavat rahojaan, muun maailman miljonäärien rinnalla pikku ropojaan maailman köyhiä auttavaan työhön. He eivät kerro, keitä he ovat. Tiedän muutaman suurenmoista työtä Afrikkaan sijoittavan. Yksi tuttu pariskunta rakentaa eräälle köyhälle alueelle täydellistä infrastruktuuria sairaaloineen ja kouluineen, ja auttavat perheitä hankkimaan elantonsa niin, että lapset voivat käydä perheen elättämisen sijaan koulua niin pitkälle kuin heidän rahkeensa riittävät. 

--

Olen miettinyt, miksi sosiaalinen vastuuntunto kehittyy tai miksi se ei kehity. Mietin itseäni, jota oksettaa rikkaiden itsekäs pröystäily. Ei minulle kukaan kotona kertonut tai opettanut, ei kotonani edes keskusteltu sosiaalisesta vastuusta, silti se omatunto on itsessäni herkistynyt. Eivät vanhempani olleet mitenkään näkyvästi auttavia tai nöyristeleviä tai alentuvia. Miksi kuitenkin olisin valmis laittamaan leskenropojani maailman kehittymiseen paremmaksi. Teen sitä niin paljon kuin voin paljon en voi, koska rahani menevät omaan vaatimattomaan elämiseeni, ruokaan ja asumiseen. Ainoa ylellisyyteni on autoni, josta en luovu. Mutta se ei paljon elämästäni lohkaise, ja on myös välttämätön selvitäkseni. Mistä sosiaalinen omatuntoni on syntynyt? Sitä en osaa selittää. Mietin, miksi kaikkein rikkaimmilla ihmisillä, vaikkapa niillä Dubain 57 000:lla miljonäärillä ei ole sosiaalista vastuuntuntoa. Kuka osaisi vastata? En usko, että kukaan.

 

SUVAITSEVAISUUS

Minut  on kasvatettu liberaalisti, täysin suvaitsevaksi, erilaisuutta arvostavaksi. Äidin, yksinhuoltajan periaatteena oli se, että jokaisel...