perjantai 15. huhtikuuta 2022

Taivas ja Helvetti - uskot tuhoavat lopulta koko ihmiskunnan!

 Katsoin eilen lestadiolaisten suviseuroista, tänään jehovantodistajista tehtyä ohjelmaa, ja olen taaskin järkyttynyt. (Vaikka vaarini veli,1900-luvun alussa Hetassa vaikuttanut kirkkoherra olikin ns. uuslestadiolaisuuden perustajia!) Siitä, että ihan älykkäät (? - älykkyys on ihmisen määritelmä, minkälaisten ihmisten?!) voivatkaan elää niin, että pääsevät taivaan iloihin ja riemuihin, jos uskovat. Muutoin joutuvat helvettiin. Kun heitä haastatellaan, he ihan todella uskovat, että ne ovat konkreettisia paikkoja. Niitä ajatellessa tuntee joko euforista iloa tai hirvittävää kauhua. Niin suurta, että pitää hylätä lapsi, joka on uskaltanut erota liikkeestä. Eikö ole suurin synti, että sallii kaikkien lasten syntyä, "koska lapsi on Jumalan lahja", mutta hylkääkin tämän pyhän lahjan, jos se luopuu vanhemman antamasta uskosta. Kuinka semmoisella asenteella voi päästä tuohon taivaaseen? Ihmettelen kyllä.

Ihmettelen, onko suurin osa ihmiskunnasta tosiaankin ns. apukoulutasoista porukkaa. Sellaista, joka ei kykene abstraktiin ajatteluun, vaan konkretisoi kaiken. Sellaista, joka uskoo Trumppeihin ja Putineihin, messiaisiin. Trumpia, itselleen kultaiset linnoitukset kerännyttä ökyrikasta miestä äänestivät köyhimmät, ja eristäytyneet, aseilla varustautuneet vihan ja epäluulon täyttämät ihmiset. Lopussa seuraa pelko, kuten Venäjällä nyt. Jos Trump olisi ollut pidempään vallassa, olisi käynyt samoin: köyhät kyykkyyn, pelko olisi sulkenut suut. Onneksi demokratia, intellektuaali väestö olikin enemmistönä. Demokratia vaatii toteutuakseen kykyä monitahoiseen ajatteluun, kykyyn nähdä kokonaisuus.
Kuinka siis maailman käy: apukoululaiset lisääntyvät, maailmasta vastuuta tuntevat eivät. Juuri heidän pitäisi, jotta maailma pelastuisi.
Serkkuni pikkupoika leikki silloisilla "uusilla aseilla" ja totesi ihastuneena: "Tärkeintä ovat uudet aseet." Siihen äiti: "Niin ovat, mutta tärkeämpää on se, että ajattelet."
"Ajattelepa ite", sanoi Jope Ruonansuukin.

SUVAITSEVAISUUS

Minut  on kasvatettu liberaalisti, täysin suvaitsevaksi, erilaisuutta arvostavaksi. Äidin, yksinhuoltajan periaatteena oli se, että jokaisel...