torstai 20. tammikuuta 2022

Autokoulut eivät opeta oikeaa vilkun käyttöä

 

Kerronpa, miksi autokoulun opettajat tarvitsisivat päivitystä koulutukseensa.
Liikenneradiossa päiviteltiin, miksi ihmiset eivät osaa käyttää vilkkua kaistaa vaihtaessaan ja miksi törmäävät ohituksen jälkeen liian aikaisin eteen lennättäen kurat ohitetun silmille.
Minä en ihmettele, ja nyt, liikenneradion viestin kannustamana kerron syyn, koska kolmas kerta toden sanoi, neljäskin havaintokerta ennätti tulla. Espoon Tapiola lienee suosittu autokoulujen harjoittelutaajama, sillä harva se päivä on sattunut eteeni opetusajo.
Kolmikaistaisella osuudella edessäni ajoi kouluauto ja oppilas hiljensi ja kurvasi kääntymiskaistalle – ilman vilkkua, mutta iski päälle risteyksessä vasta kääntyessään! Ketä vilkku silloin varoitti? Ryhmittymiskaistalta ei suoraankaan päässyt, ei ollut siis vaihtoehtoja. Eikö opettajan olisi pitänyt huomauttaa ajoissa, kehottaa varoittamaan vilkulla takana tulevaa?
Yllätyksekseni vain kahden viikon aikana näin saman kaistanvaihtokäytöksen eri autokoulujen opetustilanteessa. Rupesin seuraamaan autokoulujen opetusta enemmänkin.
Moottoriteillä näkee sitten käytännön, kun auto kurvaa äkisti eteen ja siitä vielä kääntymiskaistalle varoittamatta, ja laittaa vilkun vasta risteykseen päästyään. Kovassa vauhdissa erittäin vaarallista. Mutta aivan normaali käytäntö Suomessa. Eipä juuri muualla. Eurooppaa olen ajanut usein ristiin rastiin, Australiassa enemmänkin, joten voin perustellusti verrata.
Olen itse harjoittanut opetusluvalla neljä lastamme ja tähdentänyt nimenomaan ajoissa varoittavaa vilkun käyttöä. Jokainen lapsistani on sisäistänyt sen automatiikan, ja päivittelee samaa suomalaista autoilukäytäntöä.
En ihmettele, kun olen nyt nähnyt, kuinka autokoulujen harjoitteluajo sujuu! Ei voi olla sattumaa, että neljän eri autokoulun opetus sujui samalla tavalla. Peräänkuulutan autokoulunopettajien koulutusta.

SUVAITSEVAISUUS

Minut  on kasvatettu liberaalisti, täysin suvaitsevaksi, erilaisuutta arvostavaksi. Äidin, yksinhuoltajan periaatteena oli se, että jokaisel...