maanantai 31. maaliskuuta 2014

Suvivirsi ja joulupukki.




Voi pyhät yksinkertaiuudet, te fundamentaalikot, muka uskonnottomat, jotka julistatte fanaattista uskomustanne! Uskontohan sisältää aina huolen sielusta. Fundamentaalisten uskonnottomienkin tunnusmerkki.


Minä olen kasvanut kirkkokristillisessä maalaisporvarillisessa kodissa. Kasvatukseni oli liberaalia ja avointa, sain kulkea ja kokea vapaasti. Osallistuin rinta rottingilla naapurien houkuttelemana Äänekosken kauppalan kommunistien vappukulkueeseen, kävin helluntalaisten ja vapaakirkkoisten pyhäkouluissa ja osallistuin nuorten kotkien kerhoonkin. Nuorista kotkista sain punaisen huivin. Pyhäkoulusta sai ihania enkelikiiltokuvia ja opin kauniita lauluja. Samaan aikaan lauloin  tavallisen kirkon lapsikuorossa ja kävin kanttorin pianotunneilla.
Äiti kävi aika paljon kirkossa eikä ollut koskaan elämässään tanssinut. Äiti ei pelännyt, että saisin sielulleni noista erilaisista virikkeistä vahingon. Enkä saanutkaan. Ajattelin. Ja luin paljon satuja. Ajatteluhan oli tärkeintä, sanoi myös äiti. Tein omat valintani. Olen lopputuloksena loitonnut kirkkokristillisyydestä ja koen olevani melko uskonnoton. Kirkkomusiikkia rakastan yhtä lailla kuin oopperaa tai suomipoppia tai afrikkalaisia rytmejä. Siis musiikkina. 


Äidilläni oli viisi hyvää ystävätärtä: yksi oli adventisti, joka yritti käännyttää ja voiteli työtoverinsa silloin tällöin öljyllä koulun harmoonin takana. Toinen oli lestadiolainen ja koetti silloin tällöin saada äidin tekemään parannusta. Kolmas oli teosofi, joka uskoi uudestisyntymiseen ja mainitsi välillä siitä, että äidin pitäisi ajatella tulevaa elämäänsä. Neljäs oli kommunisti, mutta mitään ristiriitoja ei ollut. Viides oli samanhenkinen luterilainen, ehkei yhtä kirkollinen kuin äiti, mutta yhdessä he hiukan naureskelivat noille käännytysyrityksille ja huolille äidin sielun tilasta.Sain lapsena ja nuorena ajatuksia monelta kantilta.
 Muistan miettineeni, miksi noilla rouvilla oli niin kiihkeä tarve saada toisen sielu oman totuuden pauloihin.Äidilläni ei ollut hätä kenenkään toisen sielusta.


Iltarukous minulle opetettiin, ja vieläkin poistan ahdistusta iltaisin pyytämällä sitä sun tätä. Ja naurahdan joskus, kun muistan, miten serkkupoikani oli kuulema pienenä lurittanut: 'levolle laske luojani, taivaaseen ota tykösi, ja sieltä pois'. Mietin, olisiko pitänyt opettaa omille lapsille iltarukous, mikä jäi tekemättä. Koska se on riitti, ei välttämättä mikään uskonnollinen toimitus. Ei ainakaan itselleni. Riitti kuin riitti, turvallinen rutiini. Voisihan se olla muunkinlainen. 

Mieheni isän ja äidin puoleiset suvut ovat pappissukuja, ja lankonikin on pappi. Mutta minä en ole rippikoulun jälkeen käynyt ehtoollisella. Se on aiheuttanut harmia ja ehkä häpeääkin uuden sukuni keskuudessa. Kerran yksi veljeksistä kuiskasi alttarille marssiessaan, enkö voisi mitenkään piipahtaa siellä. Mutta minä en piipahtele muodon vuoksi.

Omat lapseni kävivät myös Vantaan nuorissa kotkissa tai vastaavissa, ja helluntailaisten pyhäkoulussa. 
En kuvitellut, saati pelännyt lapsilleni koituvan kaikesta muista eri kulttuurisista toimista vahinkoa. 
Poikani hengaili murrosikänsä mormoniperheen poikien kanssa ja kävi luultavasti mormonikirkon tilaisuuksissakin. Emme pitäneet lukua emmekä kuulustelleet. Perhe oli mukava ja tervehenkinen. Oman perheemme vaikutukseen uskoimme eniten.
Kaikki neljä lastamme ovat kaikista kokemuksistaan huolimatta hyvin, hyvin liberaaleja ja suvaitsevaisia. . Yksi käy ehtoollisella, jos tilaisuus sattuu kohdalle.En ole kenenkään kuullut tuomitsevan koskaan ketään.

Milloinkaan en ole kokenut koulun kevätjuhlan suvivirttä uskonnollisena. Se oli vapauttava, vaaleankeltainen, aurinkoisen tuulen virettä tunnelmoiva laulu, joka aloitti lapsuuteni kesän. Vaikka onkin luterilaista perua, se on suomalaista kulttuuriamme, meidän identiteettiämme, kansantunnettamme. Vähättelemättä arvokkuutta ihan niin kuin joulupukki. MIstä tahansa meille tulleet maahanmuuttajatkin voivat laulaa täysin rinnoin ja oppia ko. laulun välityksellä jotain kulttuuristamme. Kaikin mokomin.

SUVAITSEVAISUUS

Minut  on kasvatettu liberaalisti, täysin suvaitsevaksi, erilaisuutta arvostavaksi. Äidin, yksinhuoltajan periaatteena oli se, että jokaisel...