tiistai 7. maaliskuuta 2017

Oikeustaju siirtyy geeneissä

Hyvä, että kansan oikeustajua tutkitaan.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/26/tutkija-kansan-oikeustajuun-pitaa-suhtautua-varauksella

Miksi oikeustaju on eri kansoilla ja uskontokunnilla ja poliittisessa ajattelussa niin erilainen, on pakko tulla johtopäätelmään, että oikeustaju ei ole absoluuttinen, myötäsyntyinen, vaan ympäristön vaikuttama inhimillinen ominaisuus. olen miettinyt, miksi esim. poliittinen kanta pysyy suvun sisällä samana, vaikka ympärillä oleva yhteiskunta, koko maailman olisi tehnyt sadan vuoden takaisesta yhteiskuntajärjestyksestä täyskäännöksen, vaatisi uudenlaista oikeustajua. 
Perheen oikeustajun on pitänyt siirtyä ja iskostua geeneihin! 
Eivätkö geenitkin kehity ja muunnu? Jos isketään syntymästä saakka ja jo ennen sitä tietynlainen maailmankuva, se vakiintuu ajattelutoimintaan. Perheiden, sukujen "periytyvä" oikeustaju pitäisi ottaa huomioon tutkimuksissa.  Se voi muuttua nuoruuden kapinan myötä vastakkaiseksi perheen käsityksistä, mutta useimmiten palautuu suvun linjalle iän karttuessa. Jos lapsi on saanut kasvaa monipuolisten vaikutteiden alaisuudessa, saanut luvan koska esim- uskonnollisia tai poliittisia pikku kokemuksia naapurin lasten kanssa jne, hänellä on edellytykset muodostaa omat käsityksensä. Perheen maailmankuva ja eettiset periaatteet, elämänkatsomus kuitenkin pysyy taustalla punaisena lankana, mutta hän voi muodostaakin oman oikeudentajunsa ja uskonnollisen tai poliittisen vakaumuksensa poikkeavasti. Mutta jos hän elää tiukassa suljetussa perheyhteisössä, hän toistaa suvun ajattelutavan suoraviivaisesti. 
Ylpeästi lausuttu toteamus: "Olen sosiaalidemokraatti/kokoomuslainen/lestadiolainen/ jehovantodistaja/ helluntailainen jne kolmannessa polvessa" ei mielestäni olekaan ansio, vaan huolestuttavampi ilmiö. Itse olen saanut osallistua vapaakirkkolaisten ja helluntailaisten pyhäkouluun kirkon evl pyhäkoulun (perheen kirkkouskovainen linja) lisäksi, naapurin lasten kanssa kommunistien vappukulkueeseen (perheeni porvarillinen), ties mitä, ja nyt olen suvaitsevainen globaalisti ajatteleva liberaali sekä poliittisesti että uskonnollisesti. Mitä minun geeneihini on kiinnittynyt? Kriittinen elämänkatsomus, luulisin.

Mustat orjat, USA:n rakentajat

Ketkä ovat ​todelliset  maan ​ rakentajat ? Mitä Euroopasta tulleet valloittajat olisivat yksin saaneet aikaan? Entä, jos orjia ei olisi oll...