perjantai 29. huhtikuuta 2022

Aja hitaammin, säästät ja vastustat sotaa Ukrainassa.

 Nonniin taas! Miljardööri, se fiksuakin fiksumpi, radikaali ja edistyksellinen Richard Branson on polttoaineen kulutuksesta kanssani samaa mieltä! Kirjoitin kolumnissani Sisä-Suomen Lehdessä jo kuukausi sitten, kuinka olen vähentänyt matkanopeuttani kymmenellä kilometrillä, esim. juuri 110:stä sataseen ja huomannut, että polttoainetta säästyy kaksi litraa satasella. Nyt Branson on ehdottanut, että valtiot laskisivat nopeusrajoituksia kymmenellä kilometrillä, jolloin polttoaineen kulutus vähenisi, energiajärjestö IEA:n mukaan jopa 290 tuhannella öljybarrelilla päivässä. Tällöin Venäjän öljyn myynti myös vähenee eikä tukea sotimiseen tule. Yksinkertaistin, mutta kuvassa on 25.4.2022 Hesarista Talouselämän lainaus. 

Ihan ollaan samoilla koordinaateilla Bransonin kanssa! Hän on hyvin radikaali ja edistyksellinen ihminen, olen fanittanut jo kauan. Ajelen pikkuteitä mieluusti, mutta myös siellä, missä minut on helppo ohittaa. jos ohitat KRO-2-rekisterisen auton, tiedän, ettet kovin paljon ajattele nyt kulutusta ja maailman tilannetta! Kannattaisi.




Kaksi Salomea

 Niin tuli katsottua Kansallisoopperan Salome. Olihan hiukan erilainen kuin aikanaan Metropolitanissa näkemäni versio, jossa Karita Mattila oli Salomena! Musiikki nytkin aivan upeaa, mutta Raamatun aikainen (!) teksti - Herodes, profeetta Jokanaan, Herodiaan tytär Salome , Jokanaanin julistus ihmisen pojasta jne. - ja lavastus sekä kaikki muu olivat äärimmilleen pelkistettyjä ja nykyaikaa villeimmillään, häiritsi. Hienosti oli keksitty seitsemän hunnun tanssin korvike, mutta miksi ei kävelyn ja oleilun sijaan olisi voinut pistää vaikka erillistä tanssiesitystä, varsinkin kun kastanjettien äänen kuuluessa korostui tanssin puute? Ymmärrän, että koko oopperan rakenne olisi pitänyt muuttaa, jos se tanssi siinä olisi ollut, mutta miksi ei niinkin? Hiukan kiusalliselta tuntui myös Jokanaanin pitkä pyörintä alastomana. Metropolitanin tekopalmuja ja veristä tekopäätä en kaivannut enkä Salomen söpöä pyrähdystä alastomana, mutta jotenkin tekstin olisi pitänyt sopia paremmin näyttämökuvaan. Mutta tämä on vain minun mielipiteeni. Tulkoon sanotuksi! Ei silti mikään huono juttu .

Karita Mattilan loppukohtaus Metropolitanissa  2004

Kuvassa Kansallisoopperan Salome 2022

Salome - Ooppera – Baletti

SUVAITSEVAISUUS

Minut  on kasvatettu liberaalisti, täysin suvaitsevaksi, erilaisuutta arvostavaksi. Äidin, yksinhuoltajan periaatteena oli se, että jokaisel...