perjantai 16. helmikuuta 2024

SIVIILIN SOTA-ANALYYSI

 En kuvittelekaan olevani mikään sota-asiantuntija, olen täysi maallikko, siviili. Näkökulmani on tirkistystä  ihmismieleen, varsinkin valloittajan sieluun. Kenenpä sielun syvyyksiin kukaan pääsee tunkeutumaan, mutta jotain näkyy aina päällepäin.

Teemani on ihmettely siitä, mikä ihmeen motiivi niillä yksinvaltiaan aseman saaneilla hallitsijoilla, siis diktaattoreilla on, jotka tahtovat laajentaa alueitaan. Kuten nyt juuri Venäjän diktatuurihallitsijalla. Ja tätä ennen historiassa niillä kaikilla, jotka ovat pelkureina tapattaneet olettamansa vastustajat ja jotka ovat kuvitelleet itselleen maailmanvaltiutta. Eihän Venäjälläkään mistään muusta ole kysymys.
Ihmettelen sitä, mitä hyötyä esim. nyt Ukrainan valloituksesta olisi:

1.     1.  energia- ja tuotantolaitokset, kulkuväylät, sillat, infrastruktuuri, rakennukset, kaupungit kokonaisuudessaan on raunioitettu – niiden uudelleenrakentaminen on hyvin kallista. Yleensähän käy niin, että ellei hyökkääjä/ miehitä tai saa maata haltuunsa, hyökkäyksen ja tuhon uhriksi joutunut valtio joutuu itse kustantamaan, siis rakentamaan kaiken uusiksi.

2.     2.   maa, viljapellot ynnä muu on miinoitettu – raivaustyö on mahdotonta, ainakin erittäin kallista.

On nähty juuri Venäjän miehityksistä ja valloituksista se, että haltuun saatu maa jätetään raunioksi, vertaa aiemmat miehitykset kuten Viro ja muut Baltian maat, haltuun otettu kurjistunut Karjala. Niin kävisi todennäköisesti Ukrainankin. Se jäisi raunioksi, ihmiset pakkosiirrettäisiin pois, ehkä kommunismin kasvattamaa vastuuntunnotonta venäläistä väkeä tilalle. (Vertaa venäläinen turisti maailmalla: tuhoaa hotellit ja rannat, roskaa, häiriköi ja terrorisoi. Nyt jo ainakin Thaimaa, jonne venäläinen vielä pääsee, on pulassa ja muut matkustajat alkavat heidän käytöksensä vuoksi kaikota.)

Kysymyksen voi uusia: mitä hyötyä kalliista sodankäynnistä on ollut? Onko historiaan pahikseksi pääseminen hienokin tavoite? 

Aseet ja sotilaat, kaikki varustautuminen on jo pelkästään niin äärimmäisen suuria varoja vaativaa, että sen sijaan oma tuotanto ja kaupankäynti kotona ja ulkona, ihmisten hyvinvointi olisi huima kansan tyytyväisyyden lähde. Kuten parhaissa demokratioissa onkin. Joskin kauhun tasapainon vuoksi niidenkin on pakko varustautua. Mikä on äärimmäisen tyhmää. Historiallinen jäänne.

Diktaattorien ominaisuutena on aina ollut sama psykopaattinen suuruudenhulluus, joka ei ymmärrä telluksemme pienuutta maailmankaikkeudessa eikä sen säilyttämisen tärkeyttä. Suuruudenhullut maailman tuhoajat kaikki ovat lopulta  hävinneet. Eikö yksikään ymmärrä ottaa opikseen?
Onko valta, pelolla hallitseminen, halu laajentua maailmanvaltiaaksi jotenkin inhimillinen ominaisuus?

En usko. Väliin tuntuu siltä, että en usko ihmiseen. Siksi, että tarvitsee vain kurkistaa ja kuunnella Atlantin taakse, jossa maan ovat rakentaneet siirtolaiset eli maahanmuuttajat ja viime kädessä orjat. Ei tule mieleen, että maan valkoinen väestö on maahanmuuttajia ja orjat ovat tehneet kaiken rakennustyön. Kuitenkin kehdataan juuri heitä vihata, syrjiä ja sortaa.

On aika helppo luetella universumin pikkuriikkisen maapallomme demokratiat. Viitsisinköhän maallikkonakin yrittää?
Euroopassa sentään useimmat valtiot, parhaimmillaan pohjoismaat, sekä yksi valtio, joka kattaa kokonaisen maanosan eli Australia ovat noita harvoja demokratioita. Kummallista, sillä USA, ensimmäinen demokratian mallimaa on rapistunut täysin. Missään ei ole niin paljon köyhiä ilman sosiaalista turvaa. Turva perustuu vain hyväntekeväisyyteen. Sen sijaan Australia on kehittynyt nopeasti vanhanaikaisesta Viktoriaanisesta valtiosta pohjoismaiden kaltaiseksi demokratiaksi. Alkuperäiskansoilta on pyydetty anteeksi heidät on otettu sosiaaliturvan piiriin.  Sama ei ole toteutunut vieläkään Yhdysvalloissa. Varsinkin eteläisissä valtioissa rotusorto on tätä päivää. Vielä 1980-luvulla Pohjois-Amerikkaan rynnittiin oppimaan, nyt Australian tekninen ja demokraattinen kehitys on mennyt Euroopastakin ohi.

Vielä ihmettelen sitä, miksi Venäjän kaltainen diktatuuri kuten myös vaikkapa Pohjois-Korea kehittyneen ja modernin Etelä-Korean kyljessä pystyy pitämään internet-yhteytensä niin suojattuina, että maiden sisällä kansalle voidaan suoltaa  törkeän valheellista maailmankuvaa. Lisäksi ne pystyvät, ainakin Venäjä pystyy hakkeroimaan ja häiriköimään ympäristövaltioitaan, mutta ympäröivät järjestelmät eivät voi asialle mitään. Missä tekninen kehitys menee muualla, kun valheiden ja vihan lietsomista ei voida estää?

Paljon on ihmeteltävää.

Turha Ukrainan sota ja Ukrainan sodan lapset

tiistai 13. helmikuuta 2024

Alexander Stubb kirjoitti Finnairin Blue Wingsiin loistavia kolumneja

Kun Alexander Stubb kirjoitti Finnairin Blue Wingsiin loistavia kolumnejaan, Sanoma koosti niistä kirjan. Saa divareista, mutta olisiko nyt Sanomalla syytä julkaista uusi painos? Kannattaisi!

Alexander Stubb : Alaston totuus ja muita kirjoituksia suomalaisista ja eurooppalaisista = The naked truth and other stories about Finns and Europeans (UUSI)
FINLANDIAKIRJA.FI
Alexander Stubbin Blue Wings- kolumnit kirjanasuomalaisista ja eurooppalaisista = The naked truth and other stories about Finns and Europeans (UUSI)
Osta nyt kirjakaupastamme edullisesti 7,5 eurolla kirjailijan Alexander Stubb uusi pehmeäkantinen kirja Alaston totuus ja muita kirjoituksia suomalaisista ja eurooppalaisista = The naked truth and other stories about Finns and Europeans

Syy, miksi Haavisto voitti Helsingissä ja Jyväskylässä.

 

Haavisto voitti mm. Helsingissä ja Jyväskylässä, siis suurissa kaupungeissa. Outoa, vai mitä? Ei ollenkaan, sillä syy on selvä.

Kun opiskelijat velvoitettiin kirjoittautuvan opiskelukaupunkiensa asukkaiksi muutama vuosi sitten, mm. Jyväskylä, joka on ollut bisness-city, muuttui kertaheitolla hallinnoltaan vihreäksi. Opiskelijat, etenkin humanistit, joita mm. Jyväskylän yliopisto voitollisesti oli ja on edelleen, sekä taiteiljat ovat vihreän liikkeen kannattajia. Itse asiassa, ne itsekin asiaa kehuen ovat aika kaukana taloudellisista järjestäytyneen demokratian lainalaisuuksista. Kaupallisuus on lähes kirosana, sen taiteilija haluaa yleensä kieltääkin. Humanisti arvostaa vain ”henkisiä arvoja” ja opiskelija ei välttämättä vielä ymmärrä. Että hyvin järjestäytynyt – demokraattinen - yhteiskunta, valtio ei toimi ilman taloudellisia lainalaisuuksia: tuotantoa, kulutusta ja kauppaa. Se on yhtä kuin yrittäminen, mikä on myös työllisyyden perusta.

Haavisto vetosi viimeisissä kampanjamainoksissaan pelkästään tunteellisiin asioihin, jotka eivät ole presidentin tehtäviä, vaikka ovat toki arvokysymyksiä. Vaikutti kosiskelulta - ihan onnistuneiltakin, vertaa edellä mainittuun.

Miksei kukaan hoksannut, mistä mm. Helsingin ja Jyväskylän Haavistolle antama äänivoitto johtui!

sunnuntai 11. helmikuuta 2024

Suomen presidentti Stubbia ei lytätä idässä eikä lännessä

 

Onnittelut Alexander Stubbille ja Suomen kansalle!
Perusteluni: USAn todennäköiseksi presidentiksi hullut amerikkalaiset valitsevat hulluja puheita Euroopasta suoltavan Trumpin, ja on totisesti niin, että Trump olisi lytännyt Haaviston täysin, mutta Stubb pärjää niin lännen kuin idänkin kanssa. On hoopoa sanoa, että olemme konservatiivinen kansa, kun homoseksuaalinen suuntaus vaikuttaa äänestykseemme, mutta ei siitä ole kysymys, vaan siitä, että tuo länsi ja itä ovat arvoiltaan konservatiivisia, ja niiden kanssa pitää neutraalisti selvitä. Alexander Stubb selviää!

SUVAITSEVAISUUS

Minut  on kasvatettu liberaalisti, täysin suvaitsevaksi, erilaisuutta arvostavaksi. Äidin, yksinhuoltajan periaatteena oli se, että jokaisel...