perjantai 25. maaliskuuta 2022

Autoilun säätöä ja säästöä

Ajan usein Espoon ja Äänekosken väliä, 317 km suuntaansa. Havaitsen, että uusilla moottoritiepätkillä mm. Jyväskylän päässä ajetaan täysin omia nopeuksia. Satelliitin mukaan minun mittarini näyttää kolme kilometriä liikaa, ja olen harrastanut noin 8-10 % ylinopeutta eli satasen alueella noin sataa kymmentä. Mitä tapahtuukaan Jyväskylän Tourulassa, missä nopeus on moottoritien jälkeen laskettu 70 kilometriin ja minä ajan 10%:n ylinopeutta, siis lähes kahdeksaakymppiä: yli puolet autoilijoista viuhahtaa heittämällä ohi.

Johtopäätökseni on se, että heillä täytyy olla joko tutkanpaljastin tai he ovat todenneet, ettei alueella ole mitään valvontaa. Vaikka tutkanpaljastin on kielletty, se on helppo kätkeä. Niitä kun on monenlaisia. 

Saman hurjastelun huomaan muuallakin Keski-Suomessa. Kerran kävi niin, että tuliterä Mersu ohitti minut hujauttaen kapealla kaksikaistaisella osuudella, ja yhtä äkkiä Toivakan Viisarimäessä, pitkässä mäessä olevalla satasen rajoituksella olevalla ohituskaistalla jarruttikin kahdeksaankymppiin. Minä tietysti äkkihidastajan ohi. Rinnallani Mersu kiihdyttikin ja minun piti lisätä vauhtia hetkellisesti. Meni pari kilometriä, ja poliisi pysäytti minut. Mersu sivuutti arvokkaasti meidät. Minä sain sakot liikenteen vaarantamisesta - huomaa, ohituskaistalla – ohitseni ajat sitten kapealla osuudella hurjastellut Mersu ei.

Etelässä esimerkiksi kehäteillä kukaan ei hurjastele samalla tavalla kuin Keski-Suomessa. Siellä kun on paljon kameroita. Tosin näkyvät kamerat johtavat myös poukkoiluun. On ainakin yksi maa, jossa ei hurjastella, ja syynä on se, että kameroiden paikkoja vaihdellaan ja ne ovat enimmäkseen piilossa. Olen saanut kerran nopeussakot ko. maassa, koska en tiennyt kamerasta. Ihan oikein! Mitäpäs hurjastelin! Liikenne ei poukkoile missään ja autoilijat pitävät tarkan huolen tasaisesta rajoitetusta nopeudesta. Ajaminen on miellyttävää, liikenneraivoakaan ei ole. Ko. maa on Australia. 

Nyt tällä kurjalla Euroopan kriisikaudella, jolloin polttoaineen hinta on taivaissa, ajelen Suomen moottoriteillä alle satasta silloin, kun minut on helppo ohittaa, sillä huomasin polttoainetta säästyvän noin kaksi litraa satasella. Matka-aika on lisääntynyt Espoo-Äänekoski- akselilla, kun ajelen mieluusti myös pikkuteitä, missä nopeusrajoitus onkin säästeliäs kahdeksankymppinen. 

SUVAITSEVAISUUS

Minut  on kasvatettu liberaalisti, täysin suvaitsevaksi, erilaisuutta arvostavaksi. Äidin, yksinhuoltajan periaatteena oli se, että jokaisel...