lauantai 6. huhtikuuta 2019

DEMOKRATIA – MITÄ?



Onko muka niin, että perhettä, kuntaa ja valtiota ei voi hoitaa kuten yritystä? niin on kuulemma, kuten vasemmiston puheenjohtaja julisti Sipilän hallituksesta.


Meillä perheessä koirallakin on ”puheoikeus”! Selvitämme yhdessä, miten jokaisen hyvä olo järjestetään.
Eikö teilläkin kuten ainakin meillä mietitä, mikä on tuotto (tulot), sen mukaan arvioidaan menot ja investoinnit ja otetaan lainaa kestokyvyn mukaan? Päämääränä perheen ja jokaisen jäsenen hyvinvointi. Eikös saman kaavan pitäisi toimia kunnassa ja valtiossa?


Olemme Euroopassa päässet demokraattiseen hallintatapaan. Kuten tasa-arvoisessa perheessä ja työpaikassa, kaikilla on oikeus ja vastuu vaikuttaa päätöksiin ja osallistua velvollisuuksiin. Ei sen kummemmin ole valtion hoidossakaan. Poliittiset ryhmät ovat valtioperheen jäseniä.


Yksin- tai harvainvalta on pyramidi: käskyt lähtevät yläkärjestä. Sana ei kulje ylös, käskyt kyllä alas. Ennen yritykset toimivat niin. Valtiossa sitä kutsutaan diktatuuriksi. Perheessäkin voi olla vain yksi, joka päättää kaikesta kysymättä muiden toiveita ja tahtoja.
Demokratiassa pyramidi seisoo kärjellään.


Tasa-arvoisessa yhteisössä jokainen saa sanoa mielipiteensä. Se, ken ei sano, sietäköön muiden tekemät päätökset. Valittaminen ei ole reilua. Muuten, modernissa Australiassa saa 200 taalan sakon jos ei äänestä.

Siis äänestä. Ellei löydy ihan sopivaa ehdokasta, linja riittää.


Pieni kevennys: olin Lohjan kaupunginvaltuustossa kahden naisen sitoutumattomassa ryhmässä. Meille vaa`ankielille asiat ratkaisivat, ei vasen eikä oikea. Demari- ja kokoomusryhmät olivat keskenään samankokoiset. Arvaa, miksi olimme molempien suosiossa aina ennen äänestystä!

Tämä kolumnikirjoitukseni oli Sisä-Suomen lehdessä 26.3.2019

Hengellisyys, luonto ja suku

  Hyvä ystäväni, ajattelultaan sielunveljeni, keskimäärin kolme kirjaa viikossa  ahmiva Oiva sai minut taas luopumaan ennakkoasenteestani ja...