maanantai 25. tammikuuta 2021

Ilman kotitalousvähennystä joutuisimme hoivakoteihin

 Arvoisat tutkijat Jarkko Harju, Sami Jysmä, Aliisa Koivisto ja Tuomas Kosonen. Kotitalousvähennyksen vaikutukset kotitalouspalvelujen kulutukseen, työllisyyteen ja harmaaseen talouteen. VATT Muistiot 60.

Tutkimuskin voi olla vino ja väärä, asenteellisin kysymyksenasetteluin tehty tai monin tavoin muuten lähtökohdista riippuen vajavainen, ja nyt tuo VATT:n ja PT:n kotitalousvähennystutkimus totisesti on!
Vai varakkaiden tulonsiirtoa! Sitä paitsi, miksi eivät nuo "varakkaat", jotka tekevät suuret ansionsa hankkiessaan ahkerasti työtä, joista verojakin runsaasti maksavat, eivät saisi ostaa palveluita, joista tekijätkin ansionsa saavat - ja veronsa maksavat?! Tiedän kymmeniä eläkeläiskollegoita, opettajia ja muita virkamiehiä, jotka eivät voisi ottaa avukseen siivoojaa, pihapuiden kaatajaa, putki-, kylpyhuoneremontin tekijää tai korjausmiestä, ellei voisi vähentää heidän palkkaansa verovähennyksenä. Kuinka arvoisa "tutkija" tuloksiinsa uskoen kuvittelee, että alle kahden tuhannen euron eläkettä saava vanhus kykenisi palkkaamaan apua kodinhoitoon, jos joutuisi maksamaan palvelusta esimerkiksi 45-60€ tai enemmänkin tunnilta? Tiedän, että esimerkiksi siivousfirmoja on syntynyt useita juuri tämän palvelun mahdollistamisesta. Vanha ihminen kykenee asumaan kotona, jos saa raskaimpiin töihin apua. Vaikka olisi terve, pihapuita ei pysty kaatamaan tai lumitöitä tekemään eikä välttämättä ,varsinkaan me mummot rikki mennyttä ovea tai ikkunaa korjaamaan. Siivoaminen on usein liikaa kipeiden nivelten vuoksi. Juuri näitä apuja kotitalousvähennys mahdollistaa. Halutaanko vanhat ihmiset ennen todellista tarvetta hoivakoteihin - niinhän sitten käy, jos laillinen apu poistetaan.
Tutkimuksessa ilmennyt tietämättömyys kotitalousvähennyksen määristä ja muusta käytöstä varmaan pitää paikkansa, mutta siihenhän on apuna tiedottaminen.
Lopettakaa poliittinen hölmöily. Totta kai työllisyys lisääntyy, jos työtä ostetaan. Tiedotusta lisää niin, että jokainen ymmärtää, mistä on kysymys.

SUVAITSEVAISUUS

Minut  on kasvatettu liberaalisti, täysin suvaitsevaksi, erilaisuutta arvostavaksi. Äidin, yksinhuoltajan periaatteena oli se, että jokaisel...