keskiviikko 5. tammikuuta 2022

Vakuutusyhtiöt valtiolle!?

Missä olit, kun Konginkankaan bussionnettomuus vuonna 2004 tapahtui? Tällä otsikolla esitettiin televisiossa eilen tapahtumasta kertova ohjelma (MTV 3 ti 4.1.), ehkä uusintana tai ei, mutta haastateltavana oli yksi onnettomuudesta hengissä selviytynyt, mutta vammautunut nainen, joka kertoi tyypillisen vakuutustarinan. Hän vietti kuukauden sairaalassa, ja sai mm. elinikäisen aivovamman. Kykenee työhön, mutta elämään tuli rajoituksia. Hän sanoi, että melkeinpä onnettomuutta pahempaa oli seitsemän vuotta kestänyt taistelu vakuutusyhtiön kanssa. Seitsemän vuotta! Kalliiden episodien jälkeen, asianajajan avulla hän voitti kuitenkin oikeustaistelun. Aina ei käy yhtä onnellisesti. Enimmäkseen yksilö häviää. Vakuutusyhtiöiden koneisto on suuri Goljat, jättiläinen, jota vastaan pienen ihmisen, normikansalaisen on turha taistella. Goljat löytää aina pienen yksityiskohdan, jonka avulla hylkää korvauksen. Yksiön vakuutusmaksut juoksevat edelleen, yhtiön omaisuus kasvaa, lasitaloja rakennetaan. Tapaturmista kyseen ollen  vain yhtiön oman lääkärin lausunto ratkaisee. Objektiivisella, useankaan lääkärin antamalla lausunnolla ei ole merkitystä, olkoon se kuinka arvovaltainen tahansa.

Ensimmäinen kysymyspohdittavaksi: mistä menettely kertonee?

Toinen kysymys: miksi demokraattinen yhteiskuntamme ei laita yksityisten  - pankkien omistamien - vakuutusyhtiöiden omaetuista vallankäyttöä kuriin?

Kerronpa muutaman esimerkin omista ja perheeni kokemuksista. Samanlaisia esimerkkejä kuulee jatkuvasti, mm. mediassa, mutta julkisuuskaan ei muuta moraalia.

Minä katkaisin jalkani, ja tapaus oli niin selvä, lisäksi työtapaturma, että leikkaukset vakuutusyhtiö korvasi. Pian kävi kuitenkin ilmi, että samassa onnettomuudessa oli vammautunut nilkan ja sääriluiden lisäksi myös polvi. Sekin piti leikata, ja keskussairaalan lääkäri todisti, että polven rikkoutuminen syntyi samassa rysäyksessä eikä ollut mikään vanha kuluma tai muu ennen syntynyt ruhje. Asiaa tutkittiin vakuutusyhtiössä ja yhtiön omalta lääkäriltä tuli lausunto, että on se voinut olla vanha juttu, ei korvata. Vakuutusyhtiön lääkäri oli siis papereiden perusteella viisaampi kuin leikannut polvikirurgi!

Näinhän kävi Konginkankaan onnettomuuden uhrillekin. Vakuutusyhtiö väitti, etteivät naisen vaikeat murtumat ja aivovamma johtuneet välttämättä onnettomuudesta, vaan saattoivat olla aikaisemmin syntyneitä. Järkeenkäymätön väite. Mutta sellaista tapahtuu. 

Toinen tapaus, joka kertoo myös vakuutusyhtiöiden moraalista ja ihmisen raadollisuudesta.

Tyttärellämme oli kallis kilpahevonen, puoliarabi, rajuluonteinen, joka vakuutettiin sen luonteen hurjuuden vuoksi yksilöidysti kaikesta mahdollisesta, sen itse itselleen tai toisille aiheuttamista vahingoista sairauksien lisäksi. Tarhassa se pidettiin aina yksin. Yhtenä talvena kävi sitten niin, että hevonen ilahtui toiseen tarhaan tuoduista kavereista, juoksi täyttä vauhtia tarhansa toiseen päähän niitä tervehtimään, jarrutti, käännähti, ja hokit tarttuivat jäätyneeseen maahan. Takajalka katkesi. Ei ollut muuta tehtävissä kuin lopettaa hevonen siihen paikkaan. Tehtiin ilmoitus vakuutusyhtiölle, ja vastauskin tuli pian. Koska eläin oli vakuutettu kaikesta mahdollisesta yksityiskohtia myöten, ei olisi löytynyt mitään, millä evätä korjauskelvottomasta vammasta johtuva kuolema. Vaan löytyihän se! Korvaus evättäisiin sillä perusteella, että hevonen ei törmännyt toiseen hevoseen! Jos ei olisi itkettänyt, olisi kyllä naurattanut: terve hevonen ei koskaan törmää toiseen hevoseen! Vai tietääkö joku sellaisen tapauksen? Syy oli etsimällä etsitty ja naurettava. Olisimme valittaneet päätöksestä, mutta tiesimme, että yksityinen ihminen ei pärjäisi Goljattia vastaan, tulisi ainoastaan kalliita käräjöintikustannuksia ja häviö.
Nyt seuraa toteamus yhteiskunnan raadollisuudesta ja moraalittomuudesta.

Koska mieheni oli tuolloin laajasti arvostettu ihminen, kaikkien tuntema, sattumalta myös kyseisen vakuutusyhtiön pääjohtajan tuttu, hän soitti tälle ja ihmetteli, voiko kyseinen naurettava ratkaisu päteä eläinlääkärien todistusta vastaan, ja kuinka yhtiö voi olla niin härski, että keksii tuollaisen täysin kestämättömän perusteen. Keskustelu oli lyhyt, viikon päästä tulivat korvaukset.

Olimme tyrmistyneitä monesta, erityisesti kahdesta syystä: yksittäisellä kansalaisella ei ole mitään mahdollisuuksia koneistoa vastaan, vaikka on olemassa tarkat sopimukset, ehdot, jotka täyttyvät. Pitää olla henkilökohtaiset suhteet. Vain niiden avulla pärjää.
Kolmas kysymys: eikö sellainen vallankäyttö olekaan tämän demokraattisen järjestelmämme mukaan moraalitonta?

Vielä yksi omakohtainen pienempi kertomus: Mieheni liukastui, kaatui, sai ison reiän päähänsä, vietiin ambulanssilla sairaalaan, missä vietti paikattavana ja tarkkailtavana vuorokauden. Hänen vakuutukseensa sisältyi tapaturmavakuutus. Koska hänellä oli vakava muu sairaus, yhtiö vastasi, että vamma saattoi johtua perussairaudesta, ettei kyseessä ollut tapaturma! Kysyn vaan, mikä se sitten oli!? Korvaus olisi ollut vain muutaman kympin sairaalakulut, pieni ripe yhtiölle, iso, periaatteellinen luottamustoimi vakuutetulle.

Ainoa, mistä olemme kymmenien vuosien suurten vakuutusmaksujemme vastineeksi jotain saaneet, ovat yleisvakuutuksiin sisältyvät matkavakuutuksemme. Niistä minä olen saanut jopa kaksi kertaa sairastamiskulujen korvauksen. Pitääkö mennä ulkomaille, jotta jotain korvattaisi! Tulee mieleen, onko kysymys maineesta, ihan kansainvälisestä pelotteesta? Vai mistä mokoma helppous?

Kertomuksen otsikko on aivan vastoin ekonomista ymmärrystäni, mutta jotain pitää tehdä.  Julkinen valta on kankeaa ja valtiollinen koneisto vielä jäykempi, mutta ainakin vakuutusyhtiöiden omat lääkärit pitäisi poistaa ja lausuntojen tulisi olla objektiivisesti toimenpiteisiin ja niiden perusteella tehtäviin lausuntoihin perustuvia.

Ihmettelen suuresti, kuinka ja miksi demokraattisena pitämäni yhteiskunta ja siihen sisältyvä julkinen valta ei aseta normeja vakuutusyhtiöille, jotka kasvattavat vain omaisuuttaan pienen kansalaisen syytämillä rahoilla. Mitä kaikkea vakuutusyhtiöiden toiminnan salaisuuteen liittyy?
Ettei ole kysymys lahjonnasta?

 

 


SUVAITSEVAISUUS

Minut  on kasvatettu liberaalisti, täysin suvaitsevaksi, erilaisuutta arvostavaksi. Äidin, yksinhuoltajan periaatteena oli se, että jokaisel...