perjantai 21. kesäkuuta 2024

Rantahotelli - Badehotellet

Teema-Fem-kanavalla on  mennyt tuo ihana näytelmä, Rantahotelli,  Badehotellet! Kyllä tanskalaiset osaavat.

Käsikirjoitus eli koko tarina on nerokkaasti laadittu: siihen on kirjattu ja kuvailtu Tanskan miehityksen aikaisia ihmiskohtaloita, natsien julmuudet juonihenkilöiden kautta, kuten myös sitä, kuinka natsien toiminnassa mukana olleista monet oli pakotettu tehtäviin, vaikka he surivat ja vihasivat kaikkea siihen liittyvää. 

Yksi poika, joka kirjoitti salaa rakkaalleen Saksaan, paljastui ja vangittiin, vietiin Saksaan leireille, missä kuoli, ja tyttö perheineen joutui vainon kohteeksi. Kaikkea tapahtui Saksassa ja miehitysvaltioissa oikeasti, tässä tarinassa hyvin roolihenkilöiden kuvailun kautta kerrottu. Pääjuonen muodostaa hotellin nuori johtaja – vanhan ihanan rouva Anderssonin luovutettua yritys nuorelle Amandalle – ja hänen rakastumisensa miehittäjiin kuuluvaan upseeri Uween.  Uwe tuli katsastamaan Rantahotellia sotilaallisiin tarpeisiin ja oli juuri yksi niistä, jotka olivat natsien palveluksessa vasten tahtoaan. Isänsäkin hän oli vuosia sitten hylännyt, koska varakas isä kuului natsimielisiin. Pitkän prosessin aikana kävi niin, että Rantahotellin nuori omistaja Amanda ja upseeri Uwe rakastuivat ja Amandan oli lopulta hyväksyttävä kielletyt tunteensa. Syntyi tytär, josta Saksaan palannut, sittemmin rangaistusleirille joutunut Uwe ei tiennyt. Amandaa haukuttiin sakuhuoraksi miehityksestä vapautuneessa kotimaassa. Hotellin vuosittaiset vakioasiakkaat tekivät kaikkensa auttaakseen johtajaa. Pikkutyttö Frida oli kaikkien lemmikki, henkilökunnan silmäterä. Väliin mahtui monia episodeja, Weysen ja Helenen rakkaussuhde, josta syntyneet pojat, joita Helenen aviomies ihmetteli, kun avioelämää ei juuri ollut, lopulta ero ja avioliitto Weysen  kanssa Ja niin edelleen, kun entinen aviomies, vanha herra tutki loma-aikansa vain kauhistelleen natsien historiaa ja kesävieraisiin kuulunut Olivia-opettaja-neiti yritti saada hänen huomionsa itseensä siinä onnistumatta. Lopulta monien kesälomien jälkeen hän avioitui oman seutunsa kirkkoherra-lesken kanssa ja topakka keittiörouva melkein sätti vanhaherra A:n kertoen Olivian toiveet. vanherra tajusi kaikki, mutta oli myöhässä. No, Olivia järjesti paikkakunnalleen seurakunnan järjestämän luentosarjan, johon kutsui kyseisen kesäystävänsä luennoitsijaksi. Tupakkatehtailija Frigh kuoli eräänä kesänä, leskeksi jäänyt kaunis rouva rupesi johtamaan yritystä ja menestyi loistavasti, jatkoi kuitenkin kotoisia hotellikesiään, kuten kaikki muutkin vakiovieraat. Jokaisesta henkilöstä oli muodostettu draamassa Euroopan toisen maailmansodan jälkeistä historiaa ja miehitetyn valtion tilaa hyvin kuvaavia persoonallisuuksia.

Tällaisen niin ilmiasultaan kuin sanomaltaan valoisan, monitaiteellisesti korkealuokkaisen viihteen kautta kuvattu historia on parasta, mitä ihmisten tietoisuuteen ja jopa historiaa tuntemattomien valistamiseksi  voi tarjota.

Näytelmässä on kaikki teatterin hienot elementit: miljöö, kamerakuvaus ihan loistava, nautinnollinen, ihmisen silmän ja katseen mukainen, eikä levoton ja hyppelehtivä toiminnallinen, täyttä taidetta, Tarina, näyttelijät, hillitty, positiivinen taustamusiikki ja ennen kaikkea sopiviin kohtauksiin sijoitettu herra Weyse, sentimentaalinen pianisti-laulaja ja episodeihin soveltuvat iltaiset salin flyygelinurkkauksen ikivihreät. Koko dramaturgia - loistava.

Ohjelma sotkeutunut vaan jonkin toisen tv-kanavan hömppä-rantahotelliohjelman kanssa, joiltakin siksi jäänyt katsomatta. Areenalla kuitenkin vielä nähtävillä. YLE kuulemma jättänyt suomalaiset paitsioon useimmista kausista. Siksi viimeinen jakso tuntui hiukan töksähtävältä, kun vuosi edellisistä näytelmän tapahtumista oli kulunut. Mitä siinä välissä lienee tapahtunut? Se korvautui kymmenennessä jaksossa kertojalla - ei ihan hyvä, kelvollinen kuitenkin. Rantahotellin kaltaisia ihmisen kokoisia ja näköisiä, oikeata, historiallista ja traagista, kuitenkin positiivisesti ja ihmisen näkökulmasta kamerakuvattuja näytelmiä soisi nähtävän useammin.

HERRAVIHAPOLITIIKKA ESTÄÄ JULKISEN JA YKSITYISEN YHTEISTYÖN

Hyvinvoinipalvelumme on jakautunut typerästi vastakkaisille barrikaadeille. Julkinen ja yksityinen terveydenhoito olisi helppo synkronoida y...