keskiviikko 2. lokakuuta 2024

HERRAVIHAPOLITIIKKA ESTÄÄ JULKISEN JA YKSITYISEN YHTEISTYÖN

Hyvinvoinipalvelumme on jakautunut typerästi vastakkaisille barrikaadeille. Julkinen ja yksityinen terveydenhoito olisi helppo synkronoida yhteistyöhön. Mutta vanhan herravihapolitiikka vallitsee ja synkronointi on mahdotonta. Muusta tuo jäyhyys ja kielteisyys ei voi johtua. 

Miksi pääsemme päivystykseen vasta pää kainalossa? Miksi julkisen hyvinvoinnin jonot vain pitenevät? 

Australiassa - missä vanhaa herravihaa ei ole - ystäväni maksaa suoraan kukkarostaan vajaan viissatasen (500€) vuodessa ja valtio subventoi yksityistä. Samoin me Suomessa subventoimme julkista – jokainen meistä verotukseemme piilotettuna, pois tietoisuudestamme. Yksityisestä palvelusta maksavat ne jotka jaksavat, kustantavat kaiken. Niinpä sitten kansa jakautuu. Tutkailin omaa verotustani ja huomasin maksavani yli 900€ vuodessa ko. hyvinvointipalveluista - joita saan todella huonosti. Ystävät neuvovat valehtelemaan mm. hammashoitoon päästäkseen. Niin kuulemma tekevät, on oltava kuolemaisillaan! 
Aussiystäväni voi valita, kumpaan menee, ja maksu on sama tai yksityisessä korkeintaan hyvin vähän isompi. Valtio synkronoi molempien käyttöä. Sairaat eivät pääse liian sairaiksi, kun heti hoidetaan. Se on säästöä! 

Kummankin puolen hoidon ja tutkimuksen kustannukset ovat samat, samat koneet, lääkkeet, vempaimet. Luulemmeko, että julkisella olisi ehkä halvemmat laitteet?
Missä säästetään ja millä hinnalla? Kun joudutaan liian myöhäisiin hoitoihin, sairastaminen tulee kalliimmaksi kuin jos olisi päässyt nopeasti tutkimuksiin. Tiedän läheltä tapauksia, joissa julkisella on määrätty vain lepoa ja buranaa ja sitten, kun vuoden kipuilun jälkeen potilas menee yksityiselle, siellä lähetetään tutkimuksiin, joissa ilmenee vaikkapa pitkälle kehittynyt syöpä. Tuossa myöhäisen diagnosoinnin vaiheessa hoito tulee jo todella kalliiksi.

Esimerkkinä rakennusmiestuttava, joka kävi kipeiden nivusten vuoksi lääkärissä usein, ja aina määrättiin vain lepoa ja buranaa. Lopulta hänen kivuliaat reitensä estivät rakennustyön ja pakottivat yksityiselle vastaanotolle, jossa määrättiin oitis röntgen- ja magneettikuvaukset, verikokeet ynnä muut ja löydös oli pitkälle kehittynyt luusyöpä, jonka sairaalahoito leikkauksineen ja luusiirtoineen kesti toista vuotta ja lopputuloksena oli sairaseläke. Jos turhautunut kustannuspelokas lääkäri olisi heti määrännyt tarkempiin tutkimuksiin, leikkaus olisi ollut hoidettavissa paikallisesti ja työkyky olisi säilynyt. Julkinen aiheutti itse suuret kustannuksensa.

Samanlainen esimerkki on perheessäni pienen poikamme vammauduttua. Paljon samaa kuulee jokainen lähistöltään. Alkudiagnoosia ei tehdä kunnolla.

Tulee miettineeksi, pelotellaanko nuoret terveyskeskuslääkärit erityistutkimusten kustannuksilla niin, etteivät uskalla niihin lähettää? Mm. ”kalliisiin” magneettikuvauksiin ei julkisella palveleva lääkäri uskalla lähettää, vaikka se diagnosointi on usein paljastavin. Uskon nuorten lääkäreiden taitoihin, mutta he eivät voi vastustaa heille määrättyä byrokratiaa. He turhautuvat eikä kannata ihmetellä, että siirtyvät jo senkin vuoksi yksityispuolelle. Sitten kansa haukkuu heitä rahanhimosta.

Sivuhuomautuksena vanhusten palveluista voin mainita, että Ausseissa eläkeläinen saa silmälasit tietyin välein ilmaiseksi, samoin hammashoidon, ja kahdella dollarilla hän voi matkustaa tietyin välein vapaasti koko maan alueella. Ynnä muita etuuksia, joista me vain uneksimme. Ja maksamme piilotettuna verotuksessa ihan saman kuin siellä näkyvästi omasta pussista. Mutta kun meillä vanhaan herravihapolitiikkaan ei mahdu synkronointi julkisen ja yksityisen välillä. Meitä vain manipuloidaan. Oikeasti huijataan.    

 


HERRAVIHAPOLITIIKKA ESTÄÄ JULKISEN JA YKSITYISEN YHTEISTYÖN

Hyvinvoinipalvelumme on jakautunut typerästi vastakkaisille barrikaadeille. Julkinen ja yksityinen terveydenhoito olisi helppo synkronoida y...