torstai 24. helmikuuta 2022

Omatunnottomat diktaattorit - miksi he pääsevät valtaan?

Ukraina on siis joutunut venäjän (Putinin) hyökkäyksen kohteeksi.

Kuinka totta Chaplinin elokuva Diktaattori onkaan.

Mistä johtuu, että juuri nuo omatunnottomat diktaattorit pääsevät valtaan? Lopuksi syynä on tietysti pelko, ja epäilenpä, että duumakin on äänestänyt jo Ukrainan itäosien tunnustuksen puolesta siksi, että on ollut vaarallista äänestää vastaan tai olla äänestämättä. Eihän pysy salassa, kuinka äänestät, ja on kysymys omasta turvallisuudesta. on nähty, kuinka lonkerot ulottuvat nykymaailmassa toiselle puolelle tellusta, Pohjois-Korean sukulaisen lentokenttämurha kaukana kotoa, Lontoossa tapahtuneet venäläisten eliminoinnit  ynnä muuta. 

Mistä siis johtuu, että juuri ne, joilla ei ole ollenkaan omaatuntoa, pääsevät valtaan? Miksi he, joilla on vastuuntuntoa ja empatian kyky, äänestävät nämä vallanhaluiset yksilöt hallitsemaan itseään? 

Todellinen suurvalta on Australia, ja se on malli siitä, kuinka jokaisen annetaan elää omanlaistaan elämää. Eri kansat saavat puhua omaa kieltään, tehdä omaa leipäänsä, tuoda omaa kulttuuriaan toistenkin iloksi. Kaikkien kukkien annetaan kukkia. Alkuperäiskansoiltakin on pyydetty anteeksi (toisin kuin USA:ssa).

On jotenkin hirvittävää, kuinka paljon 1kansan varoja laitetaan julmiin sotakoneisiin. Mutta elei ole omaatuntoa, arvot ovat yhtä kovia kuin se metalli, jolla koneisto rakennetaan. Ihmiset, pehmeät arvot ovat arvottomia. Jos se kaikki raha, ne varat laitettaisiin monipuolisen elämän kehittämiseen ja ylläpitoon, maailma toimisi hyvin. 

Venäjä voisi puuttua pakolaisongelmiin, julistaa yhtenäistä maailmanpolitiikkaa sen sijaan, että ryhtyy valloittamaan pieniä valtioita omiin niin sanottuihini tarpeisiinsa. Eivätkö nuo tarpeet voisi olla kaupankäyntiä, jolloin hyöty olisi molemminpuolinen? Eikö diktaattori kykene niin kokonaisvaltaiseen näkemykseen? Vastaus on melko selvä: ei kykene. Koska sellainen hallitseminen tarvitsee omaatuntoa. Omatunto on sitä, että kykenee huolehtimaan huonommin voivien hyvinvoinnista, empatiaa. Diktatorinen hallitseminen tuhoaa oman edun vuoksi. 

Kysymys kuuluu edelleen: miten tällaiset yksilöt , juuri he saavat suurimman vallan? Missä on kansan vastustava voima? 

Diktaattorin toimeenpaneva voima on myös pelko. Se tulee ilmi silloin, kun valta on saatu. Omaa elämäänsä elävät väärää oppia kannattavat pitää eliminoida. Se on nähty ja nähdään edelleen. Kiinassa Pohjois-Koreassa, Afrikan maissa jne. Pienet ryhmät ovat vaarallisia, heidät pitää saartaa omiin ghettoihinsa, kieltää oma kieli, jota valtias ei ymmärrä, heidän elintapansa on väärä, heidät pitää hävittää. Yhteistä tällaiselle eliminoimiselle on yksinvaltiaan pelko vallan menettämisestä.

Sehän on hölmöyden huippu! Jos valloittaja haluaisi menestyksen itselleen, hän sallisi valloitetuille heidän kulttuurinsa säilyttämisen, jopa sen kehittämisen kaiken muun kansan rikkautena. Pelko kuitenkin sokaisee järjenkäytön. Jos diktaattorin pään koneisto toimisi psykologisesti ja todellinen voitto olisi tuloksena, hän antaisi kaikkien kukkien kukkia. Se juuri olisi maan parhaaksi, valloituksen voisi nähdä oikeutettuna – jopa! Ainakin siedettynä.

Häviääkö omatunto, kun demokratia ei toimi tai sitä ei ole ollutkaan? Kysymys herää, kun näyttää siltä, että valtaan päässyt diktaattori on ollutkin joskus pehmeämpi, inhimillisempi. Vai onko se ollut hämäystä, taktiikkaako alusta asti? Olihan Hitlerilläkin jo nuoruusiästä saakka selkeä päämäärä. Se etsi vain toteutustaan. Itse asiassa paras Hitler-elämäkerta taitaa olla Veikko Huovisen "Veitikka"! Kannattaa lukea. Vaikka se on eräällä tavalla humoristinen teos nimeä myöten, sen pohjaksi Huovinen on tehnyt paljon ihan oikeaa tutkimustyötä, sellaista, mitä kukaan muu elämäkertojen kirjoittaja ei ole tehnyt. Terävää analyysia faktojen lisäksi. Huumorilla. Lopultahan diktaattoreiden kohtalo on aina sama: heidät nolataan ja tuhotaan. Traagista, Huovinen kääntänyt onnistuneella tavalla huvittavaksi. Loppunsa diktaattorit ansaitsevat, joskin ennättävät tuon huvittavuutensa vuoksi tuhota paljon elämää. ((Olen lukenut toki myös laajimman ja uusimman, Ian Kershaw´n "Hitlerin", kattava ja hyvä, laajuudessaan ja yksityiskohdissaan raskas, "Taistelunkin" kautta olen useasti yrittänyt päästä otuksen pään sisään, artikkeleita satoja...voivoi.)

Ei voi kuin ihmetellä.


 

 


ILTASATU OPETTAA LUKEMAAN

  Koulut, kustantajat ja vanhemmatkin ovat huolissaan lasten lukuhaluttomuudesta. Minä en ihmettele yhtään, ettei lapsilla ja nuorilla ole ...