maanantai 23. syyskuuta 2024

 

He syntyivät enkeleiksi.

Lapsen kuolemasta ei koskaan kokonaan selviydy.

Nyt yksi äiti, kasvatustieteen tohtori Liisa Ahonen on kirjoittanut kirjan 13-vuotiaan poikansa kuolemasta. On ilman muuta tarpeellista ja arvokasta pohtia surua ja menetystä. Mutta jokin tässä nyt mätti, kun kuuntelin kirjoittajan julistavan tuntuista haastattelua. Kaiketi se, mitä muistoja se toi omista kokemuksistani. En missään tapauksessa vähättele, mutta kuulosti niin kevyeltä. Aivan kuin hän olisi ainoa lapsensa menettänyt äiti ja vanhempi. Suru on toki aina ainutkertaisesti koskettava tunne, jokaisen oma, jakamaton.

Minulta on kuollut kolme lasta, kaksi vauvaa ja yksi lapsenlapsi 15-vuotiaana. Ensimmäinen oli esikoiseni, pieni poikani Jari Ermo. Viimeinen oma lapsi, Lauri-poika, vammaisena valmiiksi enkeliksi syntynyt. Myöhemmin vielä lapsenlapsi, 15-vuotias ihana Julia muuttui enkeliksi hypättyään sillalta rekan alle Espanjassa. Hänen äidilleen, tyttärelleni tuo kuolema ja menetys on oleva elinikäinen vamma. Mitä kokikaan Julian pari vuotta vanhempi sisar, joka joutui tunnistamaan ymmärtämättömän poliisin käskystä siskonsa kolmena kappaleena moottoritiellä? Kuitenkin hän sai kirjoitettua itsensä vain parin viikon päästä ylioppilaaksi. Koulun psykologian opettaja piti sisarelle lakkiaisissa oman puheen siitä, kuinka hän menetyksestä huolimatta selviytyi.

Olen säilyttänyt vuosikausia lehtikuvan 80-luvun Turkin maanjäristyksestä. Kuvassa äiti itki lohduttomasti kolmen lapsensa vierellä menetystään. Tuo kuva äidistä kolmen pienen ruumiin vieressä on ollut minulle kuitenkin sekä jollain tavalla vertaistukea antava, lohduttava, elämän realiteetit muistuttava ja tunteeni jakava. En ole ainoa, minun kokemuksiani paljon pahempia ovat naiset kautta maailman kokeneet ja kärsineet. En voi kieriskellä omassa surussani, vaikka minulla onkin oikeus surra omiani.  

Surustaan kirjoittanut Ahonen kertoi, että kuolemaa oli perheessä pohdittu usein jo monien kotieläinten menetysten yhteydessä. Samoin on tehty meidänkin perheessä, jossa on ollut koiria, kissoja ja hevosia, kaikki jo menehtyneet. Lapsille oli aina selitetty, että eläimet eivät elä yhtä kauan kuin ihmiset, ja jokaisen kohdalla on käyty ennakkoon läpi kunkin kohtalo. Lapset ovat oppineet suhtautumaan kuolemaan elämään kuuluvana jatkeena.
Silti: lapsen kuolema on aina trauma.

HERRAVIHAPOLITIIKKA ESTÄÄ JULKISEN JA YKSITYISEN YHTEISTYÖN

Hyvinvoinipalvelumme on jakautunut typerästi vastakkaisille barrikaadeille. Julkinen ja yksityinen terveydenhoito olisi helppo synkronoida y...